Hoe kan productinformatie bijdragen aan je online vindbaarheid?

Hoe kan productinformatie bijdragen aan je online vindbaarheid?

Leestijd +/- 15 minuten

Wanneer je een klein productassortiment hebt, wordt productinformatie in veel gevallen handmatig per product ingevoerd en verrijkt. Dit verrijken is een belangrijke stap in de race om de aandacht van de klant. De online zichtbaarheid is namelijk een steeds belangrijker onderdeel in de customer journey. Wanneer het productassortiment groter wordt, is dit proces van verrijken opeens een tijdrovende klus geworden. In deze situatie kun je je onderscheiden door sneller en slimmer unieke, maar nog belangrijker, zoekmachine vriendelijke content te maken. Dit is precies waar een PIM systeem bij kan helpen. Benieuwd hoe een PIM vóór je kan werken? Lees dan snel verder. 

Standaard productinformatie via databroker

In een PIM systeem kun je standaard content verzamelen via een databroker. Een databroker is een bedrijf dat informatie verzamelt uit verschillende bronnen en vervolgens verwerkt om het te verrijken of te analyseren. Daarna worden licenties afgegeven voor bepaalde of beperkte toepassingen, zodat andere bedrijven zoals bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie en bijvoorbeeld ziekenhuizen over deze (veelal verplichte) informatie beschikken. Nadeel is dat dit geen unieke content is en dat de concurrent ook over deze informatie beschikt. 

Waaraan moet productinformatie aan voldoen voor zoekmachine optimalisatie?

Het online succes van een product wordt bepaald door goede content, goede marketing en vraag naar een product. Een product verkoopt zich namelijk niet automatisch. Daarvoor is hulp nodig. Een goede website, een goed content management systeem en de juiste marketing via verschillende kanalen.

Het is om te beginnen verstandig om te kijken hoe je je assortiment bekend maakt bij het grote publiek. Voor een klein assortiment is dat vrij eenvoudig. Je beheert je producten handmatig bijvoorbeeld in je Google shopping account, je Google Ads account en via de verschillende socialmediakanalen. Met een uitgebreid assortiment wordt dit al tijdrovend en foutgevoeliger. Een PIM e-commerce systeem biedt dan uitkomst.

Eerder was de organische vindbaarheid vaak een ondergeschoven kindje en zette men massaal in op adverteren. Tegenwoordig is dit wel anders en zien steeds meer bedrijven het belang van een goede SEO strategie in. Veel van de marketingmiddelen zijn betaald, denk aan Google Ads en adverteren op (social) media. Uiteindelijk gaat dit ten koste van de marge op een product. Het scoren op de organische vindbaarheid is wel een uitdagende en tijdrovende klus, maar is er zeker een die zich op de lange termijn uitbetaald. Waar het op neer komt, is dat productinformatie:

 • Uniek moet zijn; 
 • De juiste keywords moet bevatten; 
 • En informatief moet zijn.

Hoe maak je je productinformatie zoekmachine vriendelijk?

De inrichting van je productinformatie op de pagina is één van de belangrijkste zaken in het zoekmachine vriendelijk maken van je website/webshop. Natuurlijk zijn er nog vele andere factoren van belang, zoals snelheid, techniek en autoriteit. Maar de manier waarop je omgaat met de content op je website bepaalt al voor 70% hoe vindbaar je zult zijn in Google. Hoe je die content op de juiste manier inricht, lees je in onderstaand stappenplan. 

Stap 1. Zoekwoordenonderzoek voor belangrijke zoekwoorden

Zorg dat je vooraf een zoekwoordenonderzoek laat uitvoeren om de beste zoekwoorden of zoekwoordcombinaties in kaart te brengen. Mensen zoeken in de regel niet meer op één woord, maar gebruiken woordcombinaties of stellen hele vragen aan Google (ook met de opkomst van voice search is dit steeds gebruikelijker). Meerdere woorden gebruiken in je zoekopdracht geeft een relevanter antwoord. Bijvoorbeeld de zoekopdracht ‘Schoenen’ geeft een ander resultaat dan ‘Blauwe Nike schoenen maat 40. Hoe meer je als retailer inspeelt op deze zoekwoordcombinaties, hoe belangrijker je bent voor je doelgroep.

Stap 2. Bepaal welke zoekwoorden je wilt gebruiken voor je producten

Verwerk de zoekwoorden op de juiste plekken op de pagina, zoals:

 • In de url van de pagina;
 • In de titel van de pagina;
 • In de meta omschrijving van de pagina;
 • In de headers of koppen op de pagina (heading tags);
 • In de tekst en het belangrijkste woord in ieder geval in de eerste alinea.

Stap 3. Maak zoekmachine vriendelijke url’s

Een zoekmachine vriendelijke url is leesbaar, bevat het belangrijke zoekwoord van de pagina en is niet te lang. Gebruik dus geen codes in de url en zorg dat de woorden los van elkaar geschreven zijn en verbonden zijn met een streepje (-). Wanneer je een webshop hebt in combinatie met onze PIMeCommerce oplossing, kun je op slimme manieren een goede URL opbouwen. Ook dit relatief klein lijkende onderdeel draagt bij aan je SEO waarde. Een goed opgebouwde URL kan bestaan uit elementen zoals merknaam, artikelnummer en kleur. De data die PIMeCommerce gebruikt om deze URL goed op te bouwen komt uit de PIM. 

Stap 4. Gebruik voor elke pagina een unieke paginatitel

De paginatitel moet voor elke pagina uniek zijn. De titel geeft een directe beschrijving van de pagina. Zorg ervoor dat het belangrijkste zoekwoord vooraan in de titel wordt gebruikt. De paginatitel mag 55 karakters bevatten. Meer karakters worden er niet getoond.

Stap 5. Zorg voor een pakkende meta omschrijving

De meta omschrijving draagt indirect bij aan het succes van de vindbaarheid. Zorg dat de meta omschrijving pakkend is en een korte beschrijving geeft van de pagina. Gebruik het belangrijkste zoekwoord in deze beschrijving. Maak de omschrijving niet te lang. Google toont 155 karakters in het zoekresultaat. Een langere beschrijving wordt afgekapt.

Stap 6. Gebruik heading tags met de belangrijkste zoekwoorden

De heading tags zijn de koppen op de pagina’s. Deze koppen maken de pagina leesbaar en scanbaar. De headings worden aangeven met H1, H2, H3, etc. De H1 kop gebruik je voor de zichtbare titel op de pagina en komt maar één keer voor op een pagina. De H1 bevat het belangrijkste zoekwoord van de pagina. H2 koppen kunnen vaker voorkomen, net zoals H3 koppen. En H3 kop is weer een subkop van H2. Het mooie is dat je deze headings vanuit de PIM automatisch kunt voeden. Dit scheelt veel tijd! 

Stap 7. Gebruik unieke content en unieke beschrijvingen

Kopieer nooit alleen maar de beschrijvingen die aangeleverd worden door leveranciers, producenten of databroker. Als je de productomschrijvingen exact zo plaatst als ze zijn aangeleverd, dan zorgt dit voor “duplicate content”. Google laat alleen unieke content zien en zal je gekopieerde omschrijvingen niet tonen. Het is daarom van groot belang de standaard aangeleverde content (wat vaak de basis vormt), aan te vullen met unieke onderscheidende content. Een PIM biedt je de mogelijkheid om deze unieke content (automatisch) toe te voegen. Hierover later meer.  

Stap 8. Gebruik voldoende woorden

Een sterke productomschrijving dient uit minimaal 350 woorden bestaan. Achterliggende pagina’s uit minimaal 550 woorden. Gebruik ook de belangrijke zoekwoorden in deze tekst. Het belangrijkste zoekwoord moet vaak genoeg gebruikt worden, maar ook weer niet té vaak: een standaard regel is een zoekwoord dichtheid van 2%. Dus op de 100 woorden gebruik je het zoekwoord 2 keer. Gebruik je het zoekwoord te vaak dan wordt de tekst minder fijn om te lezen. Het gebruik van synoniemen of relevante woorden is dan een oplossing. 

Stap 9. Verbeter de afbeeldingen op de pagina

Zorg dat je de productafbeeldingen verbetert. Bij het verbeteren van afbeeldingen moet je letten op:

 • De afbeeldingsgrootte (zorg voor minder KB's per foto);
 • Sla de foto beschrijvend op, dus niet img10102.jpg, maar bijvoorbeeld blauwe-Nike-schoen-maat-40.jpg;
 • Zorg dat de afbeeldingen worden voorzien van beschrijvende Alt-tags met de belangrijkste zoekwoorden.

Een te zware foto zorgt ervoor dat de pagina langzaam laadt. Google geeft snelle websites voorrang in de organische zoekresultaten. Slim hierbij is om de afbeeldingen op te slaan voor web gebruik. 

Zorg er ook voor dat de afbeelding leesbaar is en gebruik geen codes. Laat het belangrijkste zoekwoord van de pagina hierin terug komen. Consumenten zoeken ook regelmatig via Google afbeeldingen. Afbeeldingen zonder naam worden hierin niet getoond. De beschrijvende Alt-tag draagt bij aan de vindbaarheid van de productpagina.

Stap 10. Geef zoveel mogelijk productinformatie

Consumenten willen vaak de vreemdste zaken weten over een product voordat ze een keuze maken. Ontbreekt deze noodzakelijke informatie dan is de kans groot dat ze naar een je concurrent gaan die deze informatie wel aanbiedt. Voldoende relevante informatie kan het conversiepercentage van je website enorm verhogen. Zorg er dus voor dat je zo volledig mogelijk bent met het delen van details.

En de laatste stap, stap 11. Linkbuilding

Linkbuilding is een belangrijke factor binnen SEO. Je kunt een verdeling maken tussen interne en externe linkbuilding. Interne links zijn links die van de ene pagina naar de andere pagina verwijzen binnen je eigen website. Deze links zorgen voor een sterke structuur binnen de website, zie het als een soort spinnenweb. Probeer relevante producten en onderwerpen met elkaar te verbinden.

Externe links zijn links die je website krijgt van andere websites, zoals bijvoorbeeld fora, of andere relevante websites. Externe links zorgen voor meer autoriteit. Als anderen je website belangrijk vinden, dan vindt Google dat ook. De verwijzende websites moeten wel een bepaalde mate van relevantie hebben met je product.

Wat is de rol van een PIM tool hierin?

Het voordeel van een geoliede PIM machine is dat je (al dan niet geautomatiseerd) unieke productinformatie toe kunt voegen aan de standaard (databroker) content, wat veel handmatig werk scheelt. Daarnaast is het mogelijk om door middel van de PIM verschillende afdelingen samen te laten werken aan het creëren van de optimale productcontent. Unieke content kun je in verschillende vormen verkrijgen, denk aan:

 • Eigen reviews; Dit is voor de “PIM leek” misschien wel het meest makkelijke voorbeeld. Door je klanten reviews te laten schrijven maken ze voor jou hun eigen stukje unieke content.
 • Eigen unieke content maken door éénmalig regels aan elkaar te relateren; 
 • Een PIM systeem werkt op basis van bepaalde “regels”, dit zijn stukjes code die op een slimme manier samenwerken, zodat er een voordeel ontstaat. Dit is toepasbaar op:
  • Teksten (synoniemenlijst beheren); 
  • Images;
  • Video's; 
  • Handleidingen; 
  • Keurmerken en labels.
 • Eigen product relaties aanleggen, linkbuilden; Dit zogenaamde interne linkbuilden zorgt ervoor dat er onderling relaties worden aangelegd tussen verschillende producten. Denk hierbij aan:
  • Gelijke producten; 
  • Productvarianten: hetzelfde item in verschillende kleuren (zie onderstaande afbeelding);
  • Productbundel: een set van producten die gerelateerd zijn aan elkaar; 
  • Accessoires: op basis van een bepaald item ook bijpassende items weergeven;
  • Voorgestelde items: bij interesse in een laptop, ook een bijbehorende kabel aanbieden.
Afbeelding productvarianten

 

Volledige product content met minimale effort!

Naarmate je vordert met je business en behoefte hebt aan het optimaliseren van je productcontent is het hebben van een efficiënt systeem hier geen overbodige luxe voor. De keuze van de PIM is in grote mate van belang voor de presentatie van de producten en de online vindbaarheid; lees verkopen.

Benieuwd hoe onze PIM jou helpt de concurrentie te verslaan? 

 

Neem contact met ons op!


Samantha Broekert
Geschreven door: Samantha Broekert Markting & Sales rep.

Max Schrevelius 13 april 2023

PIM Productbeheer, AI en Machine Learning, een aantal mogelijkheden

Machine Learning en Artificial Intelligence, oftewel AI, onderwerpen die booming zijn op dit moment. Kan je ook iets met AI en Machine Learning op het gebied van productinformatie beheer? En wanneer dat zo is, hoe kan je dat dan voor je laten werken in…

Max Schrevelius 17 juni 2020

E-commerce groei realiseer je met product data

Van e-commerce wordt altijd groei verwacht. Wanneer je grootschalig wil groeien is product data een kritische succesfactor. Hoe zorg je ervoor dat je deze data het beste voor je laat werken?

Max Schrevelius 11 juni 2020

Ook B2B kan eigenlijk niet meer zonder PIM

Heb je het over Product Information Management (PIM) dan ligt de nadruk vaak op B2C. Maar B2B e-commerce groeit enorm momenteel. Lees wat dit betekent voor brand owners.

×

Kom bij ons werken!
Bekijk de vacatures